skip to Main Content
Sydänlogo

TIEDOTE nro 3 TOIMINTAAMME OSALLISTUVILLE

Suomessa vallitsee edelleen koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot ja Uudenmaan maakunta on eristetty liikkumisrajoituksella muusta Suomesta 19.4. asti. Hallitus on linjannut mm. tämän toimenpiteen muiden suositusten ja määräysten lisäksi, jotta uusien koronavirustartuntojen leviäminen estyisi ja epidemian leviäminen Uudeltamaalta muualle Suomeen hidastuisi. Tällä hetkellä vaikuttaa, että kaikki nämä toteutetut toimet ovat hieman hidastaneet viruksen leviämistä mutta tautihuippu on vielä edessäpäin.

Ryhmämme kokoontuvat usein kuntien omistamissa kiinteistöissä, noudatamme edelleen uusinta ohjeistusta ja olemme päätyneet perumaan kaiken ryhmätoimintamme toistaiseksi toukokuun loppuun asti. Seuraamme aktiivisesti tilanteen kehittymistä ja tarvittaessa voimme arvioida sitä uudelleen nopeasti viranomaisten suosituksia ja ohjeita seuraten.

Koronavirusepidemian aikana omaishoitajat kantavat suurta vastuuta riskiryhmien suojelussa ja hoivan tuottamisessa kotona. Poikkeustilanteessa omaishoitajien tukemiseen tarvitaan uudenlaisia keinoja. Näitä keinoja olemme pyrkineet tämän poikkeustilan ajan kehittämään. Lähitapaamisen sijaan vertaistukiryhmien ja kahviloiden tilalla järjestämme nyt henkistä tukea ja apua puhelimitse, sähköisissä keskusteluryhmissä ja kotisivumme chatissä. Maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin meillä on yhdistyksemme Facebook-sivulla Kotikuntoutus Nepin Näpit – ohjaama tehokas jumppa klo 10.30-11. Omaishoitajien kuulumisia kyselemme puhelimitse päivittäin. Puhelimen päässä oleva juttukaveri voi olla riittävä apu omaishoitajan tukemiseksi ainakin hetkeksi. Suuremmissa haasteissa ohjaamme omaishoitajat aina ammatillisen avun piiriin.

Olemassa olevat tukimuodot tulisi säilyttää poikkeustilan sallimissa rajoissa. STM esittää, että kuntien on turvattava perustason sosiaali- ja terveyspalvelut ja tuettava heikoimmassa asemassa olevia poikkeusoloissa. Lisäksi aluehallintovirastot ohjeistavat, että esimerkiksi lyhytaikaishoitojaksoja ei saisi kategorisesti evätä. (https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/stm-kuntien-turvattava-perustason-sosiaali-ja-terveyspalvelut-ja-tuettava-heikoim-massa-asemassa-olevia-poikkeusoloissa )

Poikkeusaikoinakin omaishoitajia huolettaa arjen kysymykset. Sitovassa auttamisvastuussa olevat kantavat huolta jaksamisestaan, kun vapaiden pito on vaikeutunut tai hoidettava ei pääse kuntoutukseen suunnitellusti, mikä heikentää alentunutta toimintakykyä entisestään. Erityislapsiperheissä vanhemmat saattavat olla yhtä aikaa opettajia, avustajia ja etätyöntekijöitä. Taloushuolet synkistävät jo muutenkin perheen tiukan talouden arkista selviytymistä.

Yhteistyössä kuntien kanssa selviämme tästä poikkeusajasta ja pahoittelemme edelleen toiminnan väliaikaista keskeyttämistä kunnissa. Suhtaudumme kuitenkin koko väestön terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitoon vastuullisesti, sillä suuri osa toimintaamme osallistuvista kuuluu perheisiin, jossa on riskiryhmään kuuluvia. Toimistomme on suljettuna tämän ajan, ellei tapaamisia ole erikseen puhelimitse sovittu. Yhdistyksemme työtekijät tekevät pääsääntöisesti etätyötä ja ovat arkipäivisin puhelimella tavoitettavissa klo 8 – 15.30. Nyt on hyvä tilaisuus olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, mikäli mielessäsi on asia, josta haluat keskustella kahden kesken puhelimitse tai saada muuten henkilökohtaista tukea. Yhteystiedot: Päivi p. 044 789 5659, Emmi tel. 044 2368 214.

Hallitus sekä OmaisOivan työntekijät Päivi ja Emmi

Back To Top