skip to Main Content

Elämä on arvokas

Nyt on reilu pari kuukautta vierähtänyt siitä, kun työni OmaisOiva ohjaajana päättyi ja lähdin kokeilemaan omia siipiäni. Aika on mennyt todella nopeasti enkä ole vieläkään sisäistänyt tätä muutosta. Ehkä sen takia, että omaishoitajuus ja ennen kaikkea te kaikki vahvat omaishoitajat jäitte minulle niin vahvasti mieleen. Vaikka en tällä hetkellä päivittäin tee työtä omaishoitajuuden kanssa olen huomannut, että omaishoitajuus ja sen asema yhteiskunnassa pyörii takaraivoissani melko usein. Mietin teitä kaikkia ja muistelen tapaamisiamme lämmöllä.

Työni OmaisOiva ohjaajana ei ollut minulle ainoastaan työ millä maksan laskuni, vaan se tarkoitti minulle niin paljon enemmän kuin mitä olisin ikinä voinut uskoakaan. Olen oppinut niin paljon teiltä kaikilta. Ihan niin kuin olisin itse viisastunut. Nyt kun alan ihan miettimään asiaa, mietinkin että taidan kirjoittaa muutaman asian teille ylös nähtäväksi.

Tässä muutama esimerkki siitä, mitä olen oppinut ja mitä olette minulle näyttäneet:

  • Mitä rakkaus läheistään kohtaan on.
  • Ihminen on vahva myös silloin kun ei jaksaisi enää olla vahva.
  • Mitä uskollisuus oikeasti on.
  • Kuinka teidän suuret sydämet lämmittävät niin monta muuta ihmistä ympärillänne, minua mukaan lukien
  • Mahtavia vinkkejä miten näppärästi tehdä vaikka mitä koti- ja puutarhahommia. Olette melkoisia niksi-pirkkoja
  • Innostavia ruoka- ja leivontaohjeita
  • Miten ottaa pienet ja arvokkaat hetket talteen

 

Elämä on arvokas. Mitään ei tulisi elämässä pitää itsestäänselvyytenä. Sen sinä varmasti tiedät, ainakin omaishoitajuuden myötä. Omien empiiristen kokemusteni perusteella haluan nyt kuitenkin sanoa sinulle, joka hoidat läheistäsi, myös sinä olet arvokas. Sinua ei saa pitää itsestäänselvyytenä, et sinä eikä kukaan muukaan. Haluan, että sinä pidät huolta itsestäsi myös. Minä pyydän sinua pyytämään apua ja tukea mahdollisimman paljon ja usein, eikä vasta sitten kun sinun on pakko (koska silloin olet todennäköisesti jo ihan liian väsynyt). Rakasta itseäsi. Tiedän, että aikaa ja energiaa omaan huolenpitoon on rajoitetusti, en halua sitä vähätellä. Mutta sitä suuremmalla syyllä olisi ehdottoman tärkeää, että muistat myös itsesi. Jos sinä kaipaat enemmän tukea ja apua muilta perheenjäseniltä tai ystäviltä, kerro se heille. Vaikka kaikki ei välttämättä ymmärrä tilanteesi, on varmasti joku, joka sen ymmärtää.

Jos minä saisin OmaisOiva ohjaajana vielä jonkun viestin sinulle välittää, se olisi tämä: Välitä itsestäsi joka päivä. En halua sanoa, että sinun tulisi taikoa lisätunteja vuorokauteen, eikä lisäenergiaa päivään myöskään. Mutta haluan, että päivittäin kiinnität huomiota itseesi. Ole itsellesi armollinen, kerro itsellesi että teet arvokasta työtä, kiitä itseäsi kun otat itsellesi pienen hetken omaa aikaa (vaikka olisikin minuutista kyse). Salli itsellesi hyvällä omatunnolla tuntea kaikki tunteet.

Minä haluan kiittää sinua kaikesta mitä olet minun elämääni tuonut. Kiitä sinäkin itseäsi.

Lämmöllä,

Emmi

Back To Top