skip to Main Content

Mitä hyvää syksy voi tuoda tullessaan?

Niin ovat viileät syystuulet saapuneet ja luonto muuttaa väriään. Nyt on oikea aika nauttia syysauringosta, raikkaasta ilmasta ja kauniista luonnosta. Luonto tarjoaa meille paljon paitsi kauniilla väreillään myös kaikilla metsänherkuillaan. Miten hyvä syy onkaan käydä metsäkävelyllä, kun korit ja ämpärit täyttyvät sienillä sekä marjoilla.

Tämä syksy (samoin kuin kevät ja kesä) näyttää erilaiselta kuin aiemmat syksyt. Se ollaan voitu todeta jo useampaan otteeseen. Tänä vuonna olen halunnut löytää jotakin hyvää sekä keväässä, kesässä ja nyt syksyssä. Olen tehnyt näin sen takia, että saisin keskittymiseni kohdistettua siihen, mikä jo on hyvää sekä siihen, mikä edistää hyvinvointia. Olen sitä mieltä, että minun tulisi löytää ne hyvät asiat ja kehittää niitä, jotta minä pystyn hoitamaan työni tukemalla ja antamalla positiivista läsnäoloa jokaiselle läheistään auttavalle.

Eli mitä hyvää voidaan tässä syksyssä löytää? Nyt on aika paitsi nauttia luonnon kauneudesta ja herkuista, kaivaa esiin kaikki lyhdyt ja kynttilät. Iltaisin saa luotua vaivattomasti tunnelmaa sytyttämällä pari kynttilää tai lyhtyä. Tänä päivänä iso plussa on LED-kynttilät ja lyhdyt, mitkä luovat saman tunnelman ilman, että tarvitsee muistaa sammuttaa niitä. Syksyn tullessa lämpimät juomat alkavat maistumaan taas ja jopa aamukahvi maistuu pikkasen paremmalta. Iltaisin tai ulkona paras juoma on lämmin kuppi teetä tai kaakaota. Vielä paremmalta juomat maistuvat, jos niitä voi nauttia omenapiirakkapalan kera sekä hyvässä seurassa.

Mietin myös mitä hyvää OmaisOiva-toimintamme voi tuoda nyt, kun matalan kynnyksen tapaamisia ei voida järjestä niin kuin aiemmin. Miten voidaan auttaa ja tukea heitä, jotka auttavat ja hoitavat läheistään. Pienissä kunnissa meillä on toistaiseksi muutama vertaistuellinen pienryhmä: entisille omaishoitajille sekä kaikille läheistään auttaville. Niin kauan kuin keli sallii, toimii ulkona myös kuntoiluryhmä. Keväällä aloitettiin vertaistukiryhmiä verkossa ja niillä on jatkoa nyt syksylläkin. Hyvä puoli verkkovertaisryhmissä on se, että omaishoitajat eri kunnista saavat tavata toisiaan sekä oppia tuntemaan uusia vertaisia. Verkkotoiminnoilla mahdollistetaan ryhmiä erilaisilla teemoilla monenlaisissa omaishoitotilanteissa oleville, esimerkiksi ryhmiä erityislasten vanhemmille. Kun osallistujia on koko alueeltamme, voidaan toteuttaa ryhmiä suomeksi ja ruotsiksi, saa siis tulla rohkeasti mukaan myös kielikylpyyn, mikäli haluaa. Toinen hyvä asia verkkovertaisryhmissä on se, että kun omaishoitotilanne on niin vaativa, ettei hoitaja pääse lähtemään kotoaan, hän pääsee kuitenkin näin vertaistukiryhmään mukaan. Näiden ryhmien ansiosta myös he, joilla ei ole ajokorttia tai asuvat syrjässä, pääsevät mukaan vertaisiaan tapaamaan.

Paras puoli verkkovertaisryhmissä on, että ne tuovat ihmisiä yhteen. Pienen pohdinnan jälkeen olen tullut siihen johtopäätökseen, että parasta tässä syksyssä on sen ennestään tuttu kauneus, tuoksu ja maku. Toinen hyvä puoli tässä syksyssä on se hyvyys, jota voidaan toisillemme jakaa, vaikka emme pääsisi toisiamme tällä hetkellä kasvotusten edes tapaamaan. Nyt voidaan tavata internetin ihmeellisessä maailmassa, paikassa missä olosuhteilla ei ole väliä ja paikassa, jossa voidaan jakaa sitä hyvää toisillemme. Yhteys ja vertaisuus yhdistettynä jaettuun hyvyyteen tekevät meistä vahvoja yhdessä.

 

 

Teksti: Emilia Eklund, apuna Päivi Aaltonen

Back To Top