skip to Main Content
Blogikuva

Omaishoitaja – Puurtaja

Kun kirjoitan tätä blogikirjoitusta, on reilu kaksi kuukautta mennyt siitä, kun meidän elämä ja arki, itse asiassa koko maailma muuttui Koronaviruksen takia. Varmaan jokainen meistä on joutunut tekemään arjessa muutoksia, jos ei suuria niin ainakin pieniä, tämän poikkeustilan myötä. Moni näistä muutoksista on varmasti sellaisia, mitä ei olisi voitu kuvitella tekevämme elämämme aikana, ei ainakaan näissä nopeasti tai näissä määrin. Olen koko poikkeusolon ajan miettinyt miten jokainen meistä voisi kerätä itselleen voimia jaksaakseen uuden arjen kanssa. Erityisesti Sinä, omaishoitaja – puurtaja – olet ajatuksissani.

En halua mennä sen syvemmin aiheeseen Korona, siitä jokainen saa lukea ja kuulla ihan riittävästi (jos ei enemmänkin) joka tuutista. Sen sijaan haluan kirjoittaa siitä, miten voimme kohdistaa ajatuksemme voimien keräämiseen ja siihen miten voimme löytää enemmän ilon aiheita, edes hetkellisiä. Sinä omaishoitaja joudut tällä hetkellä entistä kovemmille. Jokainen omaishoitotilanne on erilainen, mutta silti kaikilla on paljon yhteistä. Voin aikamoisella varmuudella väittää, että melkein jokainen omaishoitaja kokee tällä hetkellä enemmän haasteita kuin aikaisemmin ja voi jopa tuntua siltä, että voimat alkavat loppua. Ole itsellesi armollinen ja anna näille tunteille myös lupa tulla. Myös sinulla on oikeus olla väsynyt.

Olen miettinyt todella paljon miten voimme tukea sinua omaishoitajaa parhaalla mahdollisella tavalla. Yhdistyksemme ja OmaisOiva tarjoavat vertaistukea tällä hetkellä etänä ja tämä vertaistuki antaa monelle tunteen yhteenkuuluvuudesta ja tunteen siitä, että joku ymmärtää. Haluaisin, että sinä saisit myös mahdollisuuden levätä ja mahdollisuuden kerätä voimia enemmänkin, päivittäin. Tiedän kokemuksesta, että te olette todellisia puurtajia, löydätte jotain hyvää niin monesta asiasta ja otatte päivän kerrallaan. Elätte hetkessä enemmän kuin niin moni muu. Itse olen oppinut teiltä niin paljon, ja niin on varmasti todella moni muukin. Ihailen asennettanne elämää kohtaan ja olen oppinut ottamaan paremmin päivän kerrallaan ja löytämään ne hyvät pienet jutut arjessa. Joten voisin melkein sanoa, että te näytätte muille miten arjesta voi löytää ne hyvät jutut ja nauttia niistä.

Alueemme omaishoitajaverkoston kautta olen oppinut nauttimaan jokaisesta päivästä enemmän. Tällä hetkellä nautin valon määrästä, auringosta ja lämmöstä. Huomaan ne pienet tuoksut kukista, vastaleikatusta nurmikosta, ja tuoksusta joka leviää kun joku naapurustossa grillaa.

Minä toivon hartaasti, että sinulla on kaikki hyvin. Toivon, että annat itsellesi luvan olla väsynyt, suuttunut, pettynyt. Toivon myös, että annat itsellesi luvan huolehtia itsestäsi, sekä luvan nauttia siitä mitä saa sinut hyvälle tuulelle. Toivon, että saat levätä ja että tartut jokaiseen mahdollisuuteen levätä. Toivon hartaasti, että olet meihin yhteydessä purkaaksesi tunteitasi, sekä negatiivisia että positiivisia. Toivon, että olet yhteydessä vaikka sinulla ei olisikaan mitään sanottavaa. Voidaan jutella vaikka säästä. Olemme täällä sinua varten.

 

Lämpimin terveisin,

Emilia Eklund, OmaisOiva ohjaaja

Back To Top