skip to Main Content

Sinunkin tuttavapiiristä löytyy omaishoitaja

Olen jo vähän aikaa pohtinut aihetta omaishoitajuus, ja siihen liittyvästä yleisestä tietoisuudesta. Vaikka moni meistä periaatteessa tietää mitä omaishoito on ja mitä sana itsessään tarkoittaa, väitän, että moni meistä ei välttämättä huomaa, kun omaishoitotilanne on omassa tuttavapiirissä ajankohtainen. Voi tuntua siltä, että omaishoito ”ei kosketa minua”, mutta mielipiteeni on, että omaishoito koskettaa meistä jokaista, tavalla tai toisella. Voi olla, että sinä et toimi omaishoitajana mutta mitä todennäköisimmin joku sinun tuttavapiirissä toimii.

Joten mieti näitä asioita, tunnetko jonkun, joka:

 • on pitkäaikaisesti sairas?
 • on saanut diagnoosin, jota ei päällepäin huomaa?
 • on vammautunut?
 • lapsen, jolla on erityistarpeita?
 • sairaan lapsen?
 • on iäkäs, joka saattaa tarvita ylimääräistä apua arjessaan?

Jos vastaus johonkin yllä mainittuun on kyllä tai edes ehkä, on todennäköistä, että omaishoitaja on kuvassa mukana. Omaishoitaja on hän, joka hoitaa, auttaa/hoivaa yllä mainittua henkilöä. Omaishoitosuhde voi syntyä täysin yllättäen tai pikkuhiljaa hiipien ja hoidon tarve voi olla suuri heti alusta alkaen tai kasvaa ajan kanssa. Omaishoitaja on omaishoitaja riippumatta siitä, asuuko hän hoidettavan kanssa samassa tai eri taloudessa. Kyseessä voi olla esimerkiksi omaishoitaja, joka:

 • hoitaa tai auttaa iäkästä vanhempaansa
 • hoitaa puolisoaan
 • kantaa huolta läheisestään, joka ei kykene asumaan kotonaan
 • hoitaa lastaan, jolla on erityistarpeita
 • on nuori ja auttaa sisarustaan, jolla on erityistarpeita
 • auttaa sukulaistaan, ystävää, naapuriaan

Miksi mainitsen näitä asioita? Sen takia, että haluan tehdä tämän meidän jokaisen asiaksi. Omaishoitajuus koskettaa meitä jokaista ja meidän läheisten omaishoitajien takia meidän tulisi se sisäistää. Tunnistamalla omaishoitotilanteen voimme helpommin ymmärtää omaishoitajaa sekä helpommin auttaa ja tukea häntä arjessaan.

Kuvittele tilanne, jos toinen henkilö hoitaa toista henkilöä. Henkilö, joka hoitaa (omaishoitaja) hoivaa, hoitaa, auttaa ja tukee hänelle läheistä henkilöä, todennäköisesti ilmaan minkäänlaista hoitoalan koulutusta. Omaishoitaja voi arjessaan joutua säännöllisesti suoriutumaan toimenpiteistä, jotka vastaavat ammatillisen hoitohenkilöstön tasoisia toimenpiteitä. Kuvittele, että suhde, joka on aiemmin ollut esimerkiksi pitkä parisuhde, muuttuu yhtäkkiä melkeinpä yhdessä yössä hoitosuhteeksi. Kuvittele, miltä tällainen muutos tuntuisi henkilöstä, joka yhtäkkiä tarvitsee hoitoa eikä itsenäisesti pysty enää huolehtimaan itsestään. Kuvittele, miltä tuntuisi olla se henkilö, joka siirtyy hoitajaksi ja joka nyt on vastuussa paitsi todennäköisesti koko taloudesta, myös rakkaan henkilön hoidosta.

Kuvittele, että nukut joka yö huonosti sen takia, että olet huolissasi siitä, miten hoidettava pärjää yön yli tai ehkä sen takia, että olet koko ajan varuillasi, sillä hoidettava saattaa keskellä yötä lähteä jopa ulos vaeltamaan. Tai ehkä nukut huonosti sen takia, että sinun täytyy jatkuvasti olla valmis mittaamaan lapsesi verensokeria, joka hetkessä saattaa muuttua dramaattisesti, koska lääkitys ei vielä ole kohdillaan. Tai ehkä hoidettavan vuorokausirytmi on muuttunut tai pelkäät, että hoidettava yön aikana kaatuu noustessaan sängystä ylös. Tai joudut yön aikana nousemaan ylös vaihtaaksesi vuodevaatteet, jotka eivät pysyneet kuivina. Kuvittele, että tämä jatkuu yö yön jälkeen ja sinun tulisi silti jaksaa suoriutua myös päivän tehtävistäsi.

Kuvittele miltä tuntuisi, kun askarreet, jotka muuten saattaisivat vaikuttaa arkisen helpoilta, tuntuivatkin lapsellesi erittäin hankalilta, ehkä jopa ylitsepääsemättömiltä. Kukaan muu ei vaikuta tätä ymmärtävän, vaan saatatkin saada katseita tai kommentteja, jotka vaikuttavat tuomitsevilta.

Kuvittele, että puolisosi sairastuu. Nyt sinulla on vastuu paitsi koko perheestä, lapsista ja kodista myös puolisostasi. Ehkä et enää pysty kysymään neuvoa puolisolta tai ette pysty keskustelemaan asioista niin kuin ennen. Tai kuvittele, että vielä ikääntyessäsi joudut opettelemaan, miten talon lämmitysjärjestelmä toimii ja joka kerta, kun liikut kotonasi ja viet esimerkiksi roskat ulos, toinen henkilö kotonasi kysyy huolissaan ”minne olet menossa, milloin tulet takaisin?”. Ennen tätä olet aamupäivän aikana vastannut kysymykseen ”milloin on aamupala” ainakin seitsemän kertaa, vaikka aamupala on jo syöty. Kaikki tämä huonosti nukuttujen öiden jälkeen.

Yllä mainitut esimerkit ovat yksittäisiä esimerkkejä siitä miltä omaishoitosuhde voi näyttää. Todellisuus on paljon laajempi. Se mikä yhdistää näitä eri omaishoitotilanteita on rakkaus ja uskollisuus toista ihmistä kohtaan. Näiden avulla omaishoitaja jaksaa antaa itsestään kaiken ja vähän enemmän, monella eri tasolla.

Seuraavan kerran kun näet tutun, joka mahdollisesti on omaishoitaja, ole tarkkaavainen. KUUNTELE, mitä omaishoitaja sanoo ja usko häntä. Tilanne voi omaishoitoperheessä olla täysin eri, kuin millaisena sinä sen näet. Omaishoitaja elää tässä arjessa ja hän näkee, millainen todellisuus on. Tämä ei välttämättä sovi yhteen sinun näkemyksesi kanssa, varsinkaan kun hoidettava itse saattaa kertoa voivansa hyvin, vaikka se ei olekaan koko totuus. Joten ole läsnä, kuuntele ja sisäistä mitä omaishoitaja sanoo. Auta ja tue omaishoitajaa ja omaishoitoperhettä, ole läsnä. Omaishoitajuus koskettaa meitä jokaista.

Back To Top