skip to Main Content
Blogikuva

När jag skriver detta blogginlägg har det gått dryga två månader sedan våra liv och vardagar, ja hela världen ändrades på grund av Coronaviruset. Under denna tid har så gott som var och en av oss hamnat göra justeringar, om inte stora så i alla fall små, i våra vardagar. Många av dessa förändringar är sådana som vi kanske aldrig trodde oss behöva gå igenom under vår livstid, eller åtminstone inte så plötsligt eller i så stor skala. När jag skriver detta inlägg har jag i dessa dryga två månaders tid funderat på hur var och en av oss ska orka igenom denna tid och hur var och en ska kunna hitta nya sätt att samla om ens lite krafter på. Mina tankar går speciellt till dig, trägna närståendevårdare.

Med denna text vill jag inte gå desto djupare in på själva ämnet Corona, det ämnet får vi läsa och höra om hur mycket vi vill (och kanske lite mer än det dessutom) genom alla kanaler vi bara kan tänka oss. Istället vill jag rikta fokus på det som ger krafter att orka och det som kan hämta en liten gnutta glädje. Du som är närståendevårdare hamnar kämpa på mer än vanligt just nu. Varje närståendevårdarförhållande är unikt, men samtidigt finns det så mycket gemensamt mellan alla. Men det som jag kan med ganska stor säkerhet säga är att dessa tider utsätter varje närståendevårdare för större utmaningar än tidigare och det kan kännas som om krafterna att orka börjar sina. Var barmhärtig mot dig själv och ge dig själv tillåtelse att känna så. Även du, trägna närståendevårdare, har rätt att vara trött.

Jag har funderat mycket på hur vi på bästa möjliga sätt kan stöda dig närståendevårdare. Föreningen och OmaisOiva erbjuder kamratstöd på distans för tillfället och detta kamratstöd är något som ger många en känsla av samhörighet och en känsla av att bli förstådd. Dock skulle jag önska att du som närståendevårdare skulle få vila och samla krafter mer kontinuerligt och varje dag. Jag vet av erfarenhet att ni är ena verkliga kämpen, ni hittar det positiva i det mesta och tar var dag som den kommer. Ni lever mer i nuet än många andra. Jag har själv lärt mig så mycket av er och det har garanterat så många andra också. Jag beundrar ert sätt att se på livet, jag har lärt mig att mer ta en dag i taget och att hitta de små goda sakerna med varje dag. Så egentligen kan jag väl säga att det är ni som visar så många andra exempel på hur man kan hitta det goda i vardagen.

Tack vare nätverket av närståendevårdare i vårt område har jag lärt mig att mer ta vara på dagen. Just nu njuter jag av ljuset och solen, värmen och fågelkvittret. Jag lägger märke till alla dofter, både det nyklippta gräset, blommorna och doften då någon i grannskapet grillar.

Jag önskar så innerligt att du har det bra. Jag önskar att du ger dig tillåtelse att vara trött, arg, besviken. Jag önskar också att du ger dig tillåtelse att ta hand om dig själv, för att njuta av det som gör dig på gott humör. Jag önskar att du får vila, att du tar varje liten chans du får att vila. Jag önskar innerligt att du tar kontakt med oss, för att ge utlopp för både dina negativa och dina positiva känslor. Jag önskar att du hör av dig fastän du inte har något att säga. Vi kan till exempel prata om vädret. Vi finns här för dig.

 

Varma hälsningar,

Emilia Eklund, OmaisOivaledare

Back To Top