skip to Main Content

Så börjar de svala höstbrisarna komma och naturen börjar ändra färg. Nu är det läge att njuta av höstsolen, den friska luften och den vackra naturen. Som tur har naturen nu en hel del att bjuda på redan med sina vackra färger, men även genom allt som finns att hämta från skogarna. Vilken bra orsak till en skogspromenad, då man kan fylla både hinkar och korgar med bär och svamp.

Denna höst ser, lika som våren och sommaren, annorlunda ut än åren innan. Det har vi redan i omgångar kunnat konstatera. I år har jag vilja hitta något gott i både våren, sommaren och nu hösten. Jag har gjort detta för att kunna styra fokus lite grann mot det goda och se framåt och utveckla det som redan är bra och det som bidrar till ett välmående. Jag anser att för att jag ska kunna lyckas i mitt jobb, behöver jag hitta det goda och utveckla det, för att sedan kunna ge stöd och en positiv närvaro till närståendevårdarna.

Så vad kan vi hitta för gott i denna höst? Förutom den vackra naturen och alla godheter skogarna bjuder på, kan man nu börja gräva fram lite ljus och lyktor och tända dom till kvällarna. Det fina i dagens läge är, att man dessutom kan använda sig av prima LED-ljus istället för stearinljus och på det sättet inte behöva bry sig om annat än att njuta av den mysiga stämningen. Då hösten och de svalare tiderna kommer, burkar det dessutom börja smaka bättre med varma drycker igen, och redan morgonkaffet smakar aningen godare. Till kvällen eller ute på gården, smakar inget bättre än en varm kopp te eller kakao. Ännu bättre blir det om man får en bit äppelpaj vid sidan om drycken.

Sedan funderar jag även på hur hitta det goda i att vi från OmaisOiva inte kan ordna vår låga tröskelns verksamhet som förut. Hur ska vi kunna finnas där för alla som hjälper en anhörig i vardagen? I de mindre kommunerna har vi tills vidare kunnat hålla i gång några små kamratstödsgrupper, grupper som är avsedda för före detta närståendevårdare, alla som hjälper en anhörig och så länge vädret håller i sig även en utomhus konditionsgrupp. På våren startade vi även några kamratstödsgrupper på distans via nätet och dessa fortsätter även hela hösten. Det goda i kamratstödsgrupperna på distans är att närståendevårdare från olika kommuner har möjlighet att träffa varandra och lära känna varandra. Med dessa grupper kan vi även möjliggöra mindre grupper som är riktade till närståendevårdare i specifika vårdförhållanden, som till exempel grupper för föräldrar till barn med särskilda behov, samt egna grupper på svenska och på finska. På detta sätt får man dela med sig av sina tankar och känslor på eget modersmål och i grupper där de andra deltagarna förstår ens tankar. En annan fin grej med grupperna på distans är att många som annars är bundna till hemmet och sin anhöriga, får nu en möjlighet att delta i kamratstödsgrupperna. Samma gäller dem, som bor ute på landsbygden och saknar bil och körkort.

Det bästa med kamratstödsgrupperna på distans är att det för människor samman. Efter litet funderande, har jag kommit fram till att det goda med denna höst är att den fortfarande ser ut, känns och smakar lika som viken annan höst som helst. Det andra goda med denna höst är att fastän vi inte kan träffas lika som tidigare, kan vi fortfarande ha med oss det goda inom oss och sprida vidare till andra det goda. Nu kan vi träffas andra ställen, som är mer oberoende av omständigheterna och där kan vi tillsammans dela på det goda. Gemenskapen kombinerat med en delad godhet gör oss starka tillsammans.

 

Text: Emilia Eklund

Back To Top