skip to Main Content

Livet är värdefullt

Nu har det gått drygt ett par månader, sedan mitt jobb som OmaisOiva ledare fick sitt slut och jag geld iväg för att prova hur mina egna vingar bär mej. Tiden har gått väldigt fort och jag tror att jag inte ännu heller har tagit in denna förändring. Kanske det beror på det att närståendevård och framför allt alla ni starka närståendevårdare har kommit att bli så betydelsefulla för mej. Fastän jag inte längre arbetar med närståendevård på daglig basis, har jag märkt att närståendevården och dess ställning i samhället snurrar i bakhuvudet på mej rätt så ofta. Jag tänker på er alla och minns våra träffar med värme.

Mitt jobb som OmaisOiva ledare var inte enbart ett sätt för mej att betala räkningar på, utan det betyder så mycket mer för mej än jag någonsin kunde ana att det skulle betyda. Jag har lärt mej så mycket av er alla. Helt som om jag själv skulle ha blivit visare tack vare er. Nu när jag börjar fundera på saken, tänker jag skriva ner några grejer för er att läsa:

Här är några exempel på vad jag lärt mej av er och vad ni har visat mej:

  • Vad kärlek till en närstående är
  • Människan är stark även då hon inte skulle orka vara det
  • Vad lojalitet på riktigt är
  • Hur era stora hjärtan värmer så många andra människor, mej inkluderat
  • Fantastiska tips på hur man vigulant kan sköta diverse hushålls- och trädgårdsgrejer
  • Inspirerande mat- och bakrecept
  • Hur ta vara på de små värdefulla stunderna

Livet är värdefullt. Ingenting i livet kan hållas som en självklarhet. Det vet du antagligen redan, i alla fall genom närståendevården. På basis av mina egna empiriska erfarenheter vill jag nu säga dej som tar han dom en närstående, att du är värdefull. Varken du eller någon annan ska se dej som en självklarhet. Jag vill att du även tar hand om dej själv. Jag ber dej att be om stöd och hjälp så mycket och ofta som möjligt, redan före du känner att det är ett måste (för då är du antagligen redan allt för trött). Älska dej själv. Jag vet att du har begränsat med tid och energi att ta hand om dej själv, det vill jag inte underskatta. Men med desto större orsak skulle det vara så viktigt att du även kommer ihåg dej själv. Ifall du önskar mer stöd och hjälp från övriga familjemedlemmar eller vänner, berätta det för dem. Fastän alla inte nödvändigtvis förstår din situation, finns det helt säkert någon som gör det.

Om jag skulle få säga dej ännu en sak som OmaisOiva ledare, skulle det vara det här: Bry dej om dej själv varje dag. Jag vill inte säga att du ska trolla till timmar eller energi till dygnet. Men jag vill att uppmärksammar dej själv. Var dej själv barmhärtig, berätta åt dej själva att du gör ett värdefullt arbete, tacka dej själv varje gång du kan ta en liten stund egen tid åt dej själv (även om det är frågan om en minut). Tillåt dej själv att med gott samvete känna alla känslor.

Jag vill tacka dej för allt det du hämtat till mitt liv. Tacka även du dej själv.

 

Med värme,

Emmi

Back To Top