skip to Main Content
Blogi

Tänään(kin) on varmasti hyvä päivä/Päivi Aaltonen

Poikkeuksellisista oloista huolimatta aamu aukeni aurinkoisena aikaisin aamusta tällä kertaa kotitoimiston ikkunasta. Ennen töiden aloitusta klo 7.30 oli päästävä pihalle tuoksuttelemaan raikasta kevätilmaa ja selaamaan uusimmat uutiset puhelimesta. Tutkittuja koronatartuntoja yli 4000 ja tutkijoiden uusimman tiedon mukaan jopa iho-oireita voi ilmestyä muutamaa päivää ennen kuin jo tiedossa olleita oireita päänsärkyä, lihaskipua, kuumetta ym. Selvä, siispä pelkoa lisääviä oireita lisää tarkkailtavaksi kaikille. Hankinko kangasmaskin kauppareissulle vai en? Toisen ohjeen mukaan siitä on hyötyä, toisen haittaa. Iltapäivän uutisten mukaan tautihuippu olisikin jo aiemmista uutisista poiketen Uudenmaan alueella mahdollisesti jopa ohitettu, kun toisessa uutisessa sen taas kerrottiin olevan tulossa toukokuun alussa tai puolessa välissä. Mitähän uutista pitäisi uskoa?

Tätä asiaa ei vielä reilu kuukausi sitten olisi voinut edes kuvitella, että elämme näin rajoittunutta elämää pikkuruisen viruksen aiheuttamasta syystä koko maailmassa, ei ainoastaan Suomessa. Luonto näytti mahtinsa ja nyt elämme toivossa, että rajoitukset ovat vielä joskus historiaa ja pääsemme taas vapaasti nauttimaan kokoontumisista ihmisjoukoissa. Mutta meneeköhän se näin vai onko tämä tilanne, jossa nyt elämme ns. uusi normaali? Pitää osata elää päivä kerrallaan ja toivoa, että tämä tautikriisi selätetään nopeasti mutta varmasti. Toivottavasti todellakin pääsemme pian muuallekin neljän seinän sisältä kuin pikaisesti lähikauppaan tai apteekkiin.

Koronavirus on tuonut huimasti erilaisia ohjeita elämäämme. Näiden ohjeiden tarkoitus on pitää meidät terveinä ja elossa. Elämämme täällä kotimaassa on ainakin vielä paremmalla mallilla kuin monessa muussa maassa sillä ulkonaliikkumiskieltoa ei ole. Se hyvä puoli tässä poikkeustilanteessa on ollut, että ihmiset lähtevät enemmän liikkeelle ja luontoon kuin pitkiin aikoihin. Täytyy päästä ulos, täytyy päästä liikkeelle. Osa riskiryhmiin kuuluvista on kuitenkin harmillisesti ymmärtänyt ohjeen ”pysy kotona” niin, että eivät mene ulos edes parvekkeelle tai pihalle. Surullista, koska se varmasti heikentää vastustuskykyä entisestään. Kannustakaa naapureitanne tai omaisianne menemään siihen kotipihalle, vaikka ei kauemmas lähtisikään lenkille. Turvaväliä voi pitää myös kerrostalon pihalla. Tietysti kannattaa muistaa, että ulos tullessa ja sisään mennessä olisi hyvä olla sormikkaat kädessä mahdollisia hissin nappuloita painaessa ja ovista kulkiessa. Tietysti se hyvä käsien pesu ja kuivaus heti takaisin sisälle tullessa.

Tämä aika on kaikille muutosten takia hyvin raskasta, osa kokee yksinäisyyttä rankemmin kuin koskaan aiemmin jopa omassa hoitosuhteessakin. Toivoisin, että kukaan ei jäisi yksin vaan ottaisi yhteyttä esimerkiksi meihin OmaisOivan työntekijöihin. Yhteyden saat helposti vaikka heti klikkaamalla chat-puhekuplan merkkiä tällä sivulla. Se on näkyvillä aina, kun jompikumpi meistä on koneella. Omaishoitajat ovat sisukasta väkeä, sen me kaikki omaishoitotilanteessa olevat tai olleet tiedämme. Älä jää kuitenkaan yksin, jaa ajatukset toisen omaishoitajan kanssa tai tule kanssamme ainakin kuuntelemaan toisia omaishoitajia etäryhmiimme. Vertaistuki on varsinkin nyt kaikkein tärkein asia, mitä tarvitsemme ja voimme toisillemme tarjota. Olemme tukenasi, emme ehkä pysty poistamaan ongelmaa mutta jakamalla sen meidän kanssa, olo ehkä hieman helpottuu. Ota yhteyttä, juuri tänään on varmasti hyvä päivä siihen.

Back To Top