skip to Main Content

Vapaaehtoistyö antaa enemmän kun ottaa – Petra Bärlund-Hämäläinen, vapaaehtoistyön koordinaattori, Porvoon kaupunki

Tutkimusten mukaan jopa 40 prosenttia väestöstä tekee vapaaehtoistyötä. Erityisesti nuorten vapaaehtoisena toiminen on kasvanut samalla kun eläkeläisten ja miesten vapaaehtoistyö on vähentynyt viime vuosien aikana. Yleisesti ajatellaan, että verkossa, järjestöjen ulkopuolella ja lyhytaikaisesti tehdään yhä enemmän vapaaehtoistyötä. Tutkimuksen mukaan vapaaehtoistyötä tehdään kuitenkin pääosin pitkäkestoisesti sekä säännöllisesti ja kasvotusten järjestöjen tai yhteisöjen organisoimana.

Vapaaehtoistyö tukee kaupungin omia palveluja ja on mainio lisä porvoolaisille. Näin korona-aikaan on moni vapaaehtoistyön muoto jäissä. Samalla on nähty uusia tapoja tehdä vapaaehtoistyötä ja tukea porvoolaisia etänä. Paikallinen SPR oli nopeasti käynnistämässä myös vapaaehtoisten kauppa-apu rinkiä.

 

Porvooseen perustettiin syksyllä 2019 Valikkoryhmä. Mukana ryhmässä on eri toimijoita, jotka koordinoivat vapaaehtoistyötä. On ilo olla ryhmän puheenjohtaja ja yhdessä luotsata vapaaehtoistyön mahdollisuuksia ja näkyvyyttä uusille urille. Yhdessä olemme jo muotoilleet vapaaehtoistyön vuosikellon, vältetty päällekkäisyyksiä ja kurssitetaan yhdessä uusia vapaaehtoisia.

 

Vapaaehtoisena riittää juuri sellaisena kun on. Arjen taidoilla ja terveellä maalaisjärjellä pärjää hyvin. On varsin tärkeää monelle päästä nopeasti tekemään jokin hyvä teko, juuri kun siihen on aikaa arjen keskellä. Toisella on aikaa annettavana enemmän ja on valmis pitkiinkin koulutuspolkuihin ja sitoutumiseen. Siksi onkin hyvä olla erilaisia vapaaehtoistyön muotoja tarjolla ja eri mittaisia perehdyttämis- ja koulutuspolkuja vapaaehtoistyön vaativuuden mukaan. Näitä työstetään myös yhdessä toimijaverkostossamme.

 

Porvoon kaupungilla on hyvin vähän omaa vapaaehtoistyötä. Tärkeintä on tehdä yhdessä, löytää kumppaneita, mahdollistaa toimijoille edellytykset ja auttaa matkalla. Porvoon kaupunki on ollut edelläkävijä. Harvassa kaupungissa on nimittäin vapaaehtoistyön koordinaattorin toimia perustettu.

 

Suurimmat esteet tehdä vapaaehtoistyötä on ajan puute ja se, että kukaan ei pyydä mukaan. Reilu puolet vastanneista haluaisi osallistua vapaaehtoistoimintaan, jos pyydettäisiin. Tähän tulisi tarttua – Miten pyydetään mukaan? Helpoin tapa on varmasti vinkata tutulle ja kaverille omasta kokemuksestaan. Uskon myös, että näkyväksi tekeminen auttaa tässä. Porvoo on myös mukana www.vapaaehtoistyo.fi- palvelussa. Tämä portaali on ilmaiseksi käytettävissä järjestöille ja yhdistyksille.

Kohtaamme vielä uuden normaalin arjen. Vapaaehtoistyölle on silloinkin varsin suuri tarve ihmisten elämässä.

Petra Bärlund-Hämäläinen, vapaaehtoistyön koordinaattori, Porvoon kaupunki

 

Back To Top